40 лекари от цяла България се обучават да работят с деца, жертви на насилие по модела „Барнахус“

40 лекари от цяла България се обучават да работят с деца, жертви на насилие по модела „Барнахус“

 

                                                                                                    

 

40 лекари от цяла България участват в тридневно обучение на тема: „Медицинските интервенции и мултидисциплинарната работа с деца, жертви на насилие“, което започна на 29 май в София и ще приключи днес.

Обучението се организира в рамките на проект „Барнахус“: Насърчаване на мултидисциплинарно и междуведомствено правосъдие и реакция при случаи на деца жертви и свидетели на насилие“, който Институт по социални дейности и практики (ИСДП) реализира в партньорство със "Съвет на държавите от Балтийско море" (CBSS).

           

На живо и онлайн в обучението се включиха педиатри, общопрактикуващи лекари, акушер-гинеколози, съдебни лекари, лекари от спешните отделения, психолози, психиатри, специализанти и студенти по медицина от София, Плевен, Монтана, Севлиево и др.

            Те имаха възможност да чуят презентациите на експерти по съдебна медицина от Ирландия и Дания, както и педиатри и специалисти в областта на закрилата на децата от Швеция. Българският контекст по темата беше представен от д-р Илина Брайнова, съдебен лекар и главен асистент в Клиниката по съдебна медицина и деонтология при УМБАЛ „Александровска“ и КСМД-МУ, и проф. Нели Петрова-Димитрова, председател на УС на ИСДП.

            Сред засегнатите теми бяха въпросите за увреждащите фактори и ролята на клиницистите в случаите на насилие; нормативната база у нас и възможностите за интегрирано предоставяне на подкрепа на децата, жертви на насилие, както и мултидисциплинарния подход на работа по модела „Барнахус“, познат в България като „Зона ЗаКрила“.

 

Детските центрове за застъпничство и подкрепа Зона ЗаКрила“ – „Барнахус“ са получили много висока международна оценка като високоефективни услуги, оценени от полиция, съд, прокуратура, социални служби. Моделът „Всичко под един покрив” е признат в световен мащаб като най-добрия за работа с деца, жертви на насилие, и нашите усилия са насочени към това да го адаптираме към България, коментира проф. Нели Петрова-Димитрова. „След положителната обратна връзка, която получихме от лекарите, участвали в обучението, още по-уверено ще работим за разкриването на центрове „Зона ЗаКрила“ във всички области на страната“, допълни тя.

            „След това обучение ще бъда по-уверена, когато имам пациент дете, със съмнения за насилие. Много съм благодарна за систематизираната и практическа информация и за алгоритъма, който ни беше предложен с ясни и конкретни стъпки на работа, който със сигурност ще ми помогне да не пропусна нещо важно в подобни случаи“, коментира акушер-гинеколог от София, участващ в обучението.

            „Впечатлени сме от високото ниво на обучителите и практическата насоченост на тренинга“, коментираха психолог, психиатър и социален работник от Държавната психиатрична болница в град Севлиево. Те се обединиха от нуждата да се подобри комуникацията и сътрудничеството между отделните институции у нас, когато има случай на насилие над дете, и са убедени, че в тази посока можем да заимстваме много от модела „Барнахус“.

„Ясният регламент и протокол на работа са изключително важни в случаите със съмнения за насилие“, коментира акушер – гинеколог от Монтана. „Надяваме се да има повече възможности за подобни практически обучения“.

Специализант по детски болести, участник в обучението, сподели, че е много ценно чрез такива събития да се мотивират лекарите да не са безразлични към съдбата на децата, жертви на насилие, и да са добре подготвени как да подхождат при подобни случаи.

 

 

            Лекторът Д-р Илина Брайнова също подчерта многократно важността на това лекарите да знаят своята роля, да имат вътрешна убеденост как е правилно да постъпят, да са чувствителни и ангажирани към проблема, свързан с насилието над деца.

 

           

Проектът и обучението са финансирани по Фонд за двустранни отношения в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г.