Revis - 86 ОУ „Св. Климент Охридски“, намиращо се в с. Владая

Revis - 86 ОУ „Св. Климент Охридски“, намиращо се в с. Владая

Днес ще ви разкажем за специалистите и учениците от 86 ОУ „Св. Климент Охридски“, намиращо се в с. Владая, които с желание и творчески хъс стартираха работа по проект Revis.

Идеята, осъществяването за която вече има своите първи стъпки, е да бъде предоставена възможност на техните ученици да провеждат пълноценни учебни занимания извън добре познатото, затворено пространство на класните стаи. Инициативата носи заглавието „Зелена класна стая за часове на открито“, а ръководството на училището си е поставило за цел при добри метеорологични условия всеки един от класовете да има възможност да провежда поне по един учебен час седмично в новото открито пространство.

Мястото ще бъде оборудвано с навес, който да предпазва монтираната бялата дъска, както и учебните материали от излагането им на дъжд и пряка слънчева светлина, като с това гарантира тяхното запазване и дългосрочно ползване от училището. Както във всяка стая, така и в тази Зелена класна стая ще бъдат обособени до 20-25 места за сядане, а вечно зелена растителност ще служи за рамка на пространството.

Според ръководството тази инициатива ще удовлетвори желанието на децата да учат навън, като това ще внесе разнообразие в учебния процес и най-важното- ще спомогне за намаляване на насилието в училищна среда и канализира по конструктивен начин енергията на учениците.

Децата, учащи в училището приемат с голям ентусиазъм идеята и изразяват положителни впечатления от стартирането на работата по проект Revis. Учениците споделят, че още със започването на провежданите със специалисти срещи са започнали да усещат промяна в поведението на своите съученици, а с напредването на тези срещи разликата е била осезаема. Мотивирани от тази видима промяна младежите планираха и реализираха Коледен благотворителен базар, събраните средствата, от който ще бъдат за Зелената класна стая.

Децата се надяват след финализирането на идеята им Класната стая да се ползва дълго след тяхното преместване в ново училище и да допринесе за една учебна среда, където децата да се учат по един по-добър начин да противодействат на насилието.